Afsluiting seizoen 2018/2019

Seizoen 2018/2019 is afgesloten

Seizoen 2018/2019 zit er op. Een bijzonder seizoen. Een uitzonderlijk warme februarimaand in Nederland, maar ook in Scandinavië. Dat heeft in Nederland negatieve gevolgen voor het ijs, maar niet in Zweden. De hele winter door heeft het steeds weer optredende warme weer er voor gezorgd dat de sneeuw snel werd opgeruimd met prima schaatsbaar ijs als gevolg. Het zuiden en zuidwesten van Zweden (Skåne, Småland) hebben weinig ijs gezien, maar rond Linköping, Eskilstuna en Stockholm en in de provincies Dalsland en Värmland kon volop worden geschaatst.

De HLSK is twee nieuwe gidsen rijker: twee kandidaat-gidsen hebben met succes de gidsopleiding afgerond dit seizoen. Ze hebben een gedegen opleiding gevolgd. De HLSK-gidsopleiding neemt vijf seizoenen in beslag. Zowel theorie (in de zomer en de herfst) als praktijk (in de winter en het voorjaar) komen in de opleiding uitgebreid aan bod.

De grondlegger van de HLSK, Rob Mulders, had dit seizoen uitgekozen voor een bijna vier maanden durende schaatssabbatical. Hij heeft die periode ten volle benut, heeft 82 dagtochten geschaatst en daarbij 5066 km afgelegd, waarvan veel met zijn dit seizoen opgedane schaatskameraad Lars Petterson, lid van de schaatsklubb FF Strömstad-Tanum (FF S-T), die samen met Rob ook 5066 km aflegde in één seizoen. Daarmee zijn Rob en Lars de houders van het record aantal km’s in één seizoen op de Zweedse schaatssite (http://www.skridsko.net). Dat het Rob en Lars vooral gaat om schaats- en natuurgenot lees je in hun tochtverslagen. Zij krijgen er gewoon nooit genoeg van.

Dat geldt ook voor de meeste HLSK-ers die wat minder tijd hebben om te schaatsen: het liefst staan ze iedere week op ongerept natuurijs, midden in die heerlijke winternatuur. En niet alleen in Zweden. Deze winter zijn HLSK-schaatsers ook actief geweest in Noorwegen, op het Baikalmeer in Rusland en zelfs in Japan! Wil je meer weten en zien over de afgelopen seizoenen? Kijk dan onder het tabblad Seizoenen en klik op de presentaties. Of kijk onder het tabblad tochten voor de tochtverslagen.

Zomer en herfst zijn de tijd voor theoretische verdieping, vertrouwd raken met de geografie van Zweden en werken aan je uitrusting. Hou Skridskonet in de gaten voor cursusavonden. Fijne zomer en op naar seizoen 2019-2020!

Vriendelijke schaatsgroet, Tom.

Reageer op Tom!

Showing 2 comments
 • Wierd Wagenmakers
  Beantwoorden

  Hi Tom , van een vriendin die lid is van de “klub”kreeg ik wat informatie. Ik overweeg om lid te worden .
  Hoe te handelen ?

  Groet van Wierd Wagenmakers

  • Rob Mulders
   Beantwoorden

   Hoi Wierd,

   Op de pagina Contact vind je informatie over hoe je deelnemer bij de HLSK kunt worden.

   Vriendelijke groet van de webmaster.

Reageer op Tom!