Onze zusterclub is de LLK uit Zweden

Veel te danken aan de LLK

Onze zusterklub (systerklubb) Linköpings Lånfärdsskridskoklubb ofwel LLK

Toen Rob Mulders, de grondlegger van de HLSK, na de laatste Elfstedentocht in 1997 op het nog piepjonge internet op zoek ging naar natuurijs in Zweden, omdat hij ieder jaar op natuurijs wilde schaatsen, kwam hij uit op een naam en een club: Krister Valtonen van de club LLK, Linköpings Långfärdsskridskoklubb. De HLSK heeft veel te danken aan de LLK en met name aan Krister. Hij leerde Rob de beginselen van het Zweedse schaatsen en bijbehorende veiligheidssysteem, bestaande uit kennis, uitrusting en gezelschap.

De LLK heeft de HLSK vervolgens genereus laten delen in alle aanwezige kennis over ijs en schaatsen, over het opleiden van gidsen, over het organiseren van een schaatstocht en nog veel, veel meer. Daarom is het goed dat HLSK-ers iets weten over onze grote zus en de stad waarin zij is gevestigd.

Waar ligt Linköping? In Östergotland in Zweden:

Linköping (spreek uit als liensjeuping) is de hoofdstad van de gemeente Linköping in de regio (“landskap”) Östergötland en de provincie Östergötlands län in Zweden. Linköping is ook de hoofdstad van de provincie. De plaats heeft bijna 160.000 inwoners en een oppervlakte van 4201 hectare. Het is de op zes na grootste stad van Zweden. Het even ten noorden van Linköping gelegen meer Roxen is het thuiswater van de LLK. Linköping is de vestigingsplaats van veel grote bedrijven, waaronder Saab, dat er sinds 1937 vliegtuigen bouwt. Tevens beschikt de stad over een universiteit met meer dan 26.500 studenten, de Universiteit van Linköping. Het motto van de stad “Där idéer blir verklighet” (waar ideeën werkelijkheid worden) verwijst naar de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de universiteit (bron: Wikipedia).

De LLK werd opgericht op 18 januari 1984. De toenmalige eerste voorzitter van de LLK, Anders Norr, is nog altijd voorzitter van het bestuur van LLK. De LLK heeft ongeveer 2.000 leden en hoort met de klub uit Stockholm (SSSK, 9.300 leden) en uit Göteborg (GLSK, 2000 leden) tot de drie grootste natuurijs schaatsklubs van Zweden. De LLK heeft 55 gidsen, van wie er twee ook gids zijn bij de HLSK: Niklas Zackrisson en Wim Willemse. Ook Krister Valtonen, die zo vriendelijk was om Rob in 1998 te ontvangen en wegwijs te maken, is nog altijd gids bij de LLK. In het seizoen 2017/2018 heeft de LLK 106 klubbtochten georganiseerd en hebben LLK schaatsers 209 privétochten geregistreerd op www.skridsko.net , de grote natuurijs-website die alle beoefenaren van het Zweedse schaatsen delen.

Als gezegd heeft de HLSK veel ontleend aan de LLK. Onze gidsopleiding is voor een belangrijk deel overgenomen van de LLK, aangepast en aangevuld met kennis die nodig is om zo veilig mogelijk meerdaagse schaatstrips te organiseren. Wij Nederlanders gaan immers nooit voor één dag schaatsen in Zweden, terwijl het voor Zweden gebruikelijk is om het bij een dagtocht te houden.

De HLSK is de LLK voor altijd dankbaar voor het belangeloos delen van al haar kennis. Tussen de beide klubs bestaat een bijzondere band, waar met een tweejaarlijks gezamenlijke activiteit invulling aan wordt gegeven.

Reageer op Tom!

Comments
  • Jan van der Heijden
    Beantwoorden

    Ik ben trots dat ik lid ben van zo een zorgvuldig optredende organisatie
    Je kunt op me rekenen als er in nederland geschaatst kan worden en een groep leden van Zweedse clubs ons bezoeken.

Reageer op Tom!