‘Onze’ WK Heldin

De 2 laatste weekenden van januari werden in Canada de Masters’ Sprint en de Masters’ Allround Games verreden, beter bekend als de Inofficiële Wereldkampioenschappen sprint en allround in de leeftijdscategorieën 35-40 en ouder. Wat deze andere tak van sport te maken heeft met de HLSK?
Carolien van Rees, HLSK-lid sinds 2009, deed aan beide evenementen mee en werd wereldkampioen sprint en veroverde zilver op het Allround toernooi. Dit deed ze in de categorie 65-69 jaar. Alle reden voor een interview, om de vrouw achter deze opmerkelijke prestaties beter te leren kennen.

Je was in Calgary en Quebec, voor 2 wereldkampioenschappen, hoe heb jij het ervaren?
Carolien: Eerlijk gezegd liep ik een beetje achter de feiten aan, omdat ik op woensdag vanuit Nederland vertrokken was en op zaterdag de wedstrijden gereden werden. De andere deelnemers waren ruim van tevoren gekomen om aan de hoogte van één kilometer te wennen. Het eerste rondje gaat best, maar het tweede rondje moet je heel diep gaan, het lijkt wel alsof je achter je adem aan schaatst.

Hoe lang was je van huis?
Carolien: Bijna twee weken. Ik was samen met mijn man. Hij was van plan te gaan skiën in een van de bekende skigebieden in Canada, maar het waren zulke leuke evenementen dat hij besloot die twee weken bij me te blijven.

Hoe kwalificeerde jij je voor deze kampioenschappen
Carolien: Ik wist van het bestaan van deze kampioenschappen af omdat ik lid ben van Schaatscircuit dat speciaal opgericht is om masters de gelegenheid te geven wedstrijden te schaatsen. Toen ik hoorde dat beide kampioenschappen nu in Canada verreden werden –het kampioenschap in Rusland kwam te vervallen- besloot ik mijn kans te pakken. Mijn tijden waren goed, dus ik kon me kwalificeren. Ik weet dat in de categorie 60-64 een paar sterke Nederlanders zitten, zoals Monique Boerema en Cisca Stark, dus als ik iets wilde presteren, dan moest ik dat nu doen.

Sinds wanneer rijd jij wedstrijden?
Carolien: Toen mijn twee zoons zelfstandiger werden, kreeg ik meer tijd voor mezelf. Ik werd lid van schaatsvereniging Viking, die trainen op de Jaap Edenbaan. Door lid te zijn van een vereniging maakte ik schaatskilometers en verbeterde ik mijn techniek. Daar stond tegenover dat er van me verwacht werd aan clubwedstrijden mee te doen en eigenlijk vond ik dat wel leuk. Op een gegeven moment ben ik van club geswitcht en werd ik lid van Hogerop.

Waarom de switch naar Hogerop?
Carolien: Ik vind het fijn om met vrouwen te trainen. Op mijn oude club begonnen de mannen bij het poetsen – het inrijden, legt Carolien me uit – gelijk op honderd procent te rijden. Tussen de mannen moest ik steeds mijn plaatsje veroveren, tussen de vrouwen hoeft dat niet.

Hoe ben je in het internationale circuit terecht gekomen?
Carolien: Ieder jaar stelde ik mezelf als doel mijn p.r. te verbeteren, dat is tot nog toe gelukt.

Wacht even, je bent vijfenzestig en je bedoelt dat je nog ieder jaar sneller wordt?
Carolien: Dat klopt.

Even je tijden erbij pakken, die zijn ongelooflijk: De sprint tijden zijn: 54,14 en 53,54 sec op de 500 meter 1.49,19 en 1.47,46 op de 1000 meter. De allround tijden zijn: 54,54 sec op de 500 meter, 1.47,96 op de 1000 meter, 2.45,71 op de 1500 meter en 5.44,58 op de 3000 meter.

Hoe vaak train jij per week? Carolien: Twee keer per week, op woensdagavond en zaterdagochtend vroeg. Om de week train ik op dinsdagavond in Haarlem.

Hoe vroeg is zaterdagochtend-vroeg? Carolien: Momenteel om acht uur, met warming-up vanaf half 8. Toen ik begon was het zeven uur. Voor mij was dat geen opgave. Een kwestie van op tijd naar bed gaan op vrijdagavond, om zeven uur in Amsterdam zijn, ik woon in Weesp, en dan was ik om 9:00 uur alweer op het voetbalveld bij mijn jongens.

Train jij ook in de sportschool?
Carolien: Het zou goed voor me zijn om met gewichten te trainen en aan mijn core te werken, maar dat doe ik niet.

Fiets je?
Carolien: In de zomer ga ik wel eens met de fiets naar mijn werk, – Carolien is klinisch geriater – dat is 16 kilometer. Maar dat doe ik niet iedere dag.

Hoe motiveer jij je?
Carolien: Dat zit in me. Van kinds af aan houd ik van dansen en bewegen. Ik zat op gymnastiek, maar mocht niet op ballet, pas later op de middelbare school heb ik eindelijk een jaar ballet mogen volgen.

Waar komt jouw liefde voor schaatsen vandaan?
Carolien: Ik groeide op in een dorp vlakbij Leeuwarden en leerde schaatsen op een ondergelopen weiland. Ik heb de mooiste herinneringen aan dat buiten schaatsen.

Hoe ben jij bij de HLSK gekomen?
Carolien: Op de ijsbaan kwam ik Thera van der Vooren tegen en zij vertelde me over de HLSK. Dat was in 2009. Het leek me machtig om buiten op natuurijs te kunnen schaatsen. Toen moest je nog een ansichtkaart sturen om lid te kunnen worden.

Als je op jouw naam Googelt kom je jouw tips tegen om goed te oud worden, heb jij een schaatstip voor ons HLSK-ers?
Carolien: Lekker blijven schaatsen en genieten. Toen het afgelopen december vroor wilde mijn moeder van negenentachtig zelf gaan schaatsen. Mam, zei ik, als je tot zaterdag wacht dan kom ik naar Friesland en gaan we samen. Die ochtend stond ze me op te wachten, dikke skibroek aan en de noren onder haar arm. Op het ijs aangekomen, wilde ik haar handen pakken om kruislings te schaatsen. Nee, zei ze, ik ga zelf.

Interview door Juliette de Wilde op 31 januari 2023

Reageer op Paul!

Reageer op Paul!