“Pardon, zei je Plurrning met dubbel ‘r’? Bestaat er een verband tussen van de trap af pleuren en plurrning?” Dat is er zeker, want in beide gevallen val je. Die dubbele ‘rr’ komt uit het Zweeds, wen daar -als nieuw lid van HLSK- maar aan, want Zweedse uitdrukkingen zal je vaker tegenkomen.
Een plurrning betekent dat je door het ijs zakt en in een wak terecht komt. Om je voor te bereiden op zo’n val, oefenen wij dat jaarlijks in een meer, rivier of in een zwembad. Je springt met je gehele schaatsuitrusting (zonder schaatsen en stokken) het water in om met behulp van je maatjes aan de kant, weer veilig aan land te komen.
De plurrningsoefeningen werden in een speciaal voor de HLSK gereserveerd gedeelte van zwembad de Koet uitgevoerd. Er lag een rubberen plank half in het water. De opdracht hield in dat je uit het water moest klimmen met behulp van je prikkers en de werplijnen, toegeworpen door de teamleden, of zelf gegooid.
Bij deze oefening viel gelijk op dat niet alle uitrustingen in orde waren (check en dubbelcheck je paklijst ) en het gooien van de werplijn moeilijker is dan verwacht. Het is geen overbodige luxe om dat meerdere keren per jaar te oefenen.
Het gooien van de werplijn vergt een andere techniek vanuit het water dan vanaf de kant. Vanuit het wak gooi je bovenhands. vanuit de kant onderhands. Een aandachtspunt is het klittenband van de werplijn los te maken, het zogenaamde borgen, dat wordt in de hectiek soms vergeten.
Dan is er de “Mass Plurrning”. De naam zegt het al, je zakt met meerdere mensen door het ijs. Wat de procedure is tijdens een mass plurrning, wie je het eerst in veiligheid moet brengen en hoe staat uitgebreid beschreven in het verslag van Marcel Manshanden en Marcel van Bemmel op Skridsko. Bij de commentaren staat ook een handige tip van Rob Mulders hoe je ’s avonds het beste je spullen en kleding kunt drogen. Voor het hele verslag, en foto’s, klik hier
Reageer op Juliette!